fbpx

Mikrós popcorn: Így készítsd el

Szerző: | nov 28, 2022 | pattogatott kukorica, popcorn, popcornos recept, recept | 0 hozzászólás

A mikrós pattogatott kukoricával kapcsolatban rendszeresen felmerül, hogy nem valami egészséges. De honnan ered kétes hírneve, és mennyire tekinthető megalapozottnak az állítás?

Mikrós popocrn – egészségtelen?

A mikrós pop-cornt érintő aggályok kezdetben onnan eredtek, hogy kiderült, a termék zacskóját a gyártás során perfluorozott vegyi anyagokkal vonják be, hogy ne szivárogjon át rajta a zsír, és az egyik vegyszer, a perfluor-oktánsav (PFOA) rákkeltő hatású lehet. A kockázatok miatt az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) 2011-ben elérte, hogy a gyártók kivonják PFOA-t a zacskóból, majd 2017-ben az EU is a tettek mezejére lépett és korlátozta felhasználását. Ez eddig rendben is volna, ám közben felmerült, hogy a helyettesítésére használt anyagok épp olyan károsak lehetnek, csak még kevesebbet tudni róluk. 

Hasonló a helyzet a vajas ízesítéshez alkalmazott diacetil nevű anyaggal is, amely ritkán, de súlyos tüdőkárosodást okozhat. Egészségkárosító hatása először a pattogatott kukoricát gyártó üzemek dolgozóinál mutatkozott meg, majd bebizonyosodott, hogy a fogyasztókat is ugyanúgy érinti. Egy 2007-es tanulmány azt is megállapította, hogy a vegyi anyag 80 százaléka a zacskónyitást követően szabadul fel. A diacetilt azóta ugyan kivonták a legtöbb termékből, de a helyettesítésére szolgáló vegyületnek megint csak egészségkárosító hatást tulajdonítanak.

 

Mikrós popocrn – De nem mind egészségtelen!

A GrainPOP 2021-ben indította el tevékenységért, és adalékanyagok és pálmaolaj nélkül kínál természetes, pattogatásra kész kukoricát mikrohullámú sütőben.

A zascskó és a csomagolás is természettudatos, mert gyorsan lebomló anygaokból készült!

 

Így készítsd el

A GrainPOP elérhető sima vagy válogatott ízesítéssel: 3 sós íz: kakukkfű / barbecue / sajt és 3 édes íz: vanília, karamell és kakaó / mogyoró.
Nincs más teendőd, csak tedd be a mikróba, 2 perc alatt pattogtasd ki, majd kinyitva szórd meg a fűszerrel, rázd fel és kész is.

Olvass még tőlünk

Vegán sütőtökös pite vajkaramellás pattogatott kukoricával

Itt az október! Itt a tök ideje! Ki ne szeretné a sütőtökös krémlevest, sütőtökös lattét, vagy a sütőtökös sütit. Itt a szezon, amikor kísértetiesnek kell lenni, és tökös pitét kell enni… pattogatott kukoricával! VEGÁN Barátaink, ne aggódjatok, egy olyan receptet...

Popcorn Saláta

Igen, jól olvasod a címet 😀 POPCORNOS SALÁTA.
Rágcsálgatás vacsora után? Na ne, akkor már inkább kösd össze a vacsorát a rágcsálgatással 😀

Karamellás Jegeskávé

Egy kávézást sem bírsz ki popcorn nélkül? Ez esetben pont erre a receptre van szükséged. Ha többre vágysz, mint egy sima latte, a karamellás popcornos jegeskávét bármikor elkészítheted 5 perc alatt.